maandag 28 februari 2011

De kunst van de infographic - deel I

Bron: The Independent - 19 februari 2011

Het is officieel: Grafieken zijn sexy. Van bloggers tot business magazines, iedereen voegt grafieken en diagrammen toe aan zijn verhaal.

Aan het einde van 2010, publiceerde het financiële weekblad Businessweek, net als vele andere tijdschriften en kranten, publiceerde een speciale "Overzicht van het jaar" editie. Men moet gedacht hebben: “Laten we in beelden in plaats van in woorden de speciale gebeurtenissen in het afgelopen financiële jaar beschrijven”. Businessweek gebruikte 289 beelden en 61 diagrammen. Zelfs de inhoudsopgave bestond uit grafieken en diagrammen. Voor een tekstgebaseerde Businessweek een radicaal vertrekpunt.

Althans, zo zou je kunnen denken, totdat je kijkt naar wat er op dit moment aan de hand is in de journalistiek. Elke week, GOOD, een online Amerikaans tijdschrift dat gespecialiseerd is in hapklare nieuws, biedt een "transparancy" - een rijk gedetailleerd, intensief onderzocht onderwerp (het conflict in Afghanistan, of een wie is wie in de Mexicaanse drugsoorlog) breeduit gevisualiseerd. GOOD is niet eens het eerste blad dat dit doet. De makers zijn geïnspireerd door de Wired magazine's "infoporn" sectie. Waarin statistieken die anders verzanden in saaie spreadsheets herontdekt worden en gevisualiseerd worden zodat ze veel interessanter worden om te bekijken.

New York Magazine is ook een voorloper op het gebied van infographics. Ze zijn een autoriteit op het gebied van het vertellen van verhalen door middel van aantrekkelijke graphics over rappers als Jay-Z versus Eminem of over meer serieuze onderwerpen als politieke voorkeuren in New York.

Ook in Groot-Brittannië is de trend om de wereld om ons heen in met behulp van diagrammen en grafieken te interpreteren doorgebroken. Begin 2011 werd David McCandless (auteur van Informatie is Beautiful) uitgenodigd op Newsnight om te praten over zijn vak. McCandless moest zichzelf verdedigen waarom hij gebruik maakt van beelden, in plaats van woorden, om informatie te verspreiden. Hij legde uit dat het informatie toegankelijker maakt. De oppositie (Neville Brody, de grafisch ontwerper het meest geassocieerd met The Face), voerde aan dat dit nieuwe fenomeen aantrekkelijk behang en geen journalistiek is. Hoe dan ook, het tijdperk van de infographic is ingegaan. Meer in onze volgende post.

data > informatie > visualisatie > illustratie > infographic

Geen opmerkingen:

Een reactie posten